Երևանում՝ 11:07,   25 Ապրիլ 2024

ԵԱՏՀ կոլեգիայի անդամն առաջնային խնդիր է համարում HACCP համակարգերի ներդրումը սննդամթերքի արտադրություններում

ԵԱՏՀ կոլեգիայի անդամն առաջնային խնդիր է համարում HACCP համակարգերի 
ներդրումը սննդամթերքի արտադրություններում

ԵՐԵՎԱՆ, 24  ՄԱՅԻՍԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարության սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայությունում Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի պատվիրակության կողմից անցկացվող խորհրդատվական սեմինարում մայիսի 24-ին հանդես է եկել Եվրասիական տնտեսական հանձնաժողովի կոլեգիայի տեխնիկական կարգավորման հարցերով անդամ, նախարար Վալերի Կորեշկովը: Նա խոսել է սննդամթերքի անվտանգության ոլորտում Եվրասիական տնտեսական միության ընթացակարգերի առանձնահատկությունների մասին՝ մասնավորեցնելով «Վտանգների աղբյուրների վերլուծության և կրիտիկական կետերի հսկման»՝ HACCP, համակարգն ու սննդամթերքի արտադրության գործընթացների ժամանակ դրա վրա հիմնված ընթացակարգերի մշակման, իրականացման և պահպանման պահանջը: Ինչպես «Արմենպրես»-ին տեղեկացրին ՀՀ ԳՆ ՍԱՊԾ տեղեկատվության և հասարակայնության հետ կապերի բաժնից,

ԵԱՏՀ պաշտոնյան անդրադարձել է HACCP համակարգերի ներդրման կարևորությանը և կիրառման սկզբունքներին՝ մանրամասնելով ռիսկերի վերլուծության և գնահատման, հսկման կրիտիկական կետերի հայտնաբերման, մշտադիտարկման համակարգի մշակման, բոլոր փուլերի և ընթացակարգերի փաստաթղթավորման և արդեն մշակված համակարգի ստուգման գործընթացի կարևորությունը:

«Շատ ավելի հեշտ և նպատակահարմար է ռիսկերը կանխել, վերացնել կամ հասցնել նվազագույնի արտադրության գործընթացում, քան՝ վերահսկողական գործողությունների միջոցով»,- շեշտել է Վալերի Կորեշկովը:

ՀՀ կառավարության 2015 թվականի հուլիսի 23-ի թիվ 827-Ն որոշմամբ, 2017 թվականի հունվարի 1-ից սննդի շղթայի օպերատորները իրենց արտադրություններում պետք է ներդնեն «Վտանգի վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի համակարգ» (HACCP): Ներդրման ժամկետի ավարտը 2020 թվականի հունվարի 1-ն է: Այս համակարգի սկզբունքների վրա հիմնված ընթացակարգերի մշակման, իրականացման և պահպանման պահանջը բխում է նաև «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Եվրասիական տնտեսական միության տեխնիկական կանոնակարգի դրույթներից (ТР ТС 021/2011): Սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայությունը տնտեսավարողներին տարբեր ձևաչափերով շարունակելու է խորհրդատվություն և աջակցություն տրամադրել՝ ռիսկերի կանխարգելմանն ուղղված և ողջ աշխարհում հաջողությամբ կիրառվող այս համակարգի սկզբունքները ներդնելու նպատակով:

ԵԱՏՀ պատվիրակության անդամներ Գրիգորի Բուրբան և Նատալիա Ռոդինան սեմինարի ընթացքում ներկայացրել են Եվրասիական տնտեսական միության անասնաբուժական վերահսկողության ենթակա սննդամթերք արտադրողների ռեեստրը, դրանում ընդգրկվելու ու ռեեստրը վարելու կարգը, Ինչպես նաև, ԵԱՏՄ տարածք կենդանական ծագման ապրանքների (մթերքի) մուտքը և տեղափոխությունը թույլ տալու նպատակով, երրորդ երկրներում համատեղ ստուգումների անցկացման պրակտիկան: Ըստ բանախոսների՝ համատեղ ստուգումները կարող են անցկացվել նաև Եվրասիական տնտեսական միության միայն մեկ անդամ-երկրի տեսուչների կողմից, եթե մյուսները հրաժարվել են դրան մասնակցելուց: Այս դեպքում, ստուգմանը չմասնակցած անդամ-երկրները ընդունում են նախաձեռնող երկրի կողմից ներկայացված ստուգման արդյունքները:

Վաղը՝ մայիսի 25-ին, նախատեսվում է ԵԱՏՀ պատվիրակության այցը սննդամթերք արտադրող հայաստանյան ընկերություններ՝ տեղում վերջիններիս գործունեությանը, ինչպես նաև սեմինարի ընթացքում քննարկված թեմաների պրակտիկ կիրառման հնարավորություններին ծանոթանալու նպատակով:

 

 


Բաժանորդագրվեք մեր ալիքին Telegram-ում






youtube

AIM banner Website Ad Banner.jpg (235 KB)

Բոլոր նորությունները    


Digital-Card---250x295.jpg (26 KB)

12.png (9 KB)

Գործակալության մասին

Հասցե՝ Հայաստան, 0002, Երեւան, Սարյան փող 22, Արմենպրես
Հեռ.՝ +374 11 539818
Էլ-փոստ՝ [email protected]